NIEUWE ONDERZOEKSRESULTATEN

Oorzaak diabetische retinopathie: is het toch verstoorde retinale vasculaire autoregulatie?

  • 5 min.
  • Wetenschap

Een oude theorie over het ontstaan van diabetische retinopathie heeft nieuw bewijs gekregen. Het remmen van het eiwit TRPV2 veroorzaakt volgens nieuw onderzoek een verlies van autoregulatie die sterk lijkt op diabetische retinopathie. Een grote door braak, zegt prof. dr. Reinier Schlingemann.

Portretfoto (kleur) Reinier Schlingemann
Beeld: Gilissen Fotografie

Dat bij diabetespatiënten de autoregulatie van de retinale bloeddoorstroming is verstoord, is al sinds de jaren tachtig bekend. De in Hongarije geboren oogarts prof. dr. Eva Kohner deed met de UK Prospective Diabetes Study (UKPDS) pionierswerk om diabetische retinopathie beter te begrijpen. Haar idee was dat een abnormaal sterke bloedstroom in de kleinste vaten van de retina de eerste schade van retinopathie zou veroorzaken. Maar een verklaring voor het mechanisme hierachter was er nog niet.

Ratten

Onlangs ontdekten onderzoekers van de Queen’s University in Belfast dat het remmen van het TRPV2-eiwit bij ratten wel verschijnselen van diabetische retinopathie geeft, maar géén diabetes mellitus.1 Ze kwamen niet zomaar bij TRPV2 uit. Bij orgaandonoren met diabetes mellitus was gezien dat het TRPV2-eiwit verminderd aanwezig is in de specifieke gladde spiercellen in vaatjes van de retina die een rol spelen bij de autoregulatie van de bloeddoorstroming.

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?