Terug van weggeweest

  • 1 min.
  • Voorwoord
Portretfoto (kleur) Nicole Naus
Beeld: Etienne Oldeman Fotografie

Na een lekker ontspannen vakantieperiode is het weer tijd om over te gaan tot de orde van de dag. De een ziet er tegenop om de volle mailbox door te spitten en een volle agenda te hebben, een ander vindt het heerlijk om weer terug te zijn. Een tijdje geleden deed ik mee aan het onderzoek naar werkplezier en werkbelasting van onze NOG-directeur Corina Moerland. Corina vroeg me – onder andere – om vijf foto’s op te sturen van de dingen die voor mij plezier in het werk geven. Een interessante opdracht, en ook verhelderend om eens op die manier naar het werk te kijken – voor iedere oogarts een aanrader trouwens om daar eens over na te denken!

Ik eindigde met een collage van heel diverse foto’s, zoals een foto van een kopje koffie met collega’s, een foto van de OK en een foto van een bosje bloemen van een patiënt. Iedere foto staat weer voor een verhaal; de collega’s die als familie voelen en het bloemetje dat ik kreeg nadat ik me hard had gemaakt voor de vergoeding van een thuismeetapparaat voor een patiënt die het zelf niet breed had. Het zou zelf nooit in mij opkomen om mijn behandelend arts een bedankje te geven, maar wat is het toch lief als patiënten hun dankbaarheid uiten.

Ik maak in mijn hoofd altijd een onderscheid tussen werkplezier en werkgeluk. Het plezier zit hem in de korte, leuke pieken – zoals het krijgen van zo’n bosje bloemen –, terwijl geluk een soort overkoepelend gevoel is dat je hebt. Als je gelukkig bent in je werk, voel je gewoon dat het goed zit. In het werkplezieronderzoek (zie dit artikel) valt op hoe divers de fotocollages zijn van alle deelnemende oogartsen. Dat laat ook zien hoe afwisselend ons vak is. Die afwisseling moet je overigens wel blijven zien. Je kan tien cataractoperaties op een dag doen en voelen alsof je de hele dag hetzelfde hebt gedaan. Maar iedere patiënt, iedere operatie heeft weer zijn eigenaardigheden die maken dat we – ondanks de behoorlijke werkdruk – echt een prachtig vak hebben.

Dr. Nicole Naus,
hoofdredacteur De Oogarts