Juiste vragen

  • 1 min.
  • Voorwoord
Portretfoto (kleur) Nicole Naus
Beeld: Etienne Oldeman Fotografie

Oorlog en het klimaat zijn geen ver-van-mijn-bedshow. Ook niet voor onze beroepsgroep. De conflicten en crises in de wereld dringen onze spreekkamers binnen, de verhalen raken ons als mens en als professional.

We worden gedwongen onszelf vragen te stellen én grenzen te stellen waarvan we nooit konden vermoeden dat het nodig zou zijn. Zo vernam ik dat een internationale wetenschappelijke artsenvereniging gevraagd is standpunt in te nemen in de oorlog tussen Israël en Hamas. Soortgelijke berichten worden ook gedeeld op LinkedIn. De vraag alleen al zou nooit gesteld mogen worden. Het uitgangspunt dat iedereen recht heeft op zorg – ongeacht afkomst, geloof, sociaal economische omstandigheden of gender – zou voor iedereen onwrikbaar moeten zijn.

Het zijn onzekere tijden, ook in eigen land. Met een demissionair kabinet met vertrekkende ministers, een nieuw kabinet in de maak en het Integraal Zorgakkoord dat handen en voeten moet krijgen. Te midden van al die onrust – en de vaak negatieve berichtgeving over de zorg – worden jonge mensen geacht doordachte keuzes te maken over hun toekomst. Kiezen zij straks nog voor dit werk?

Tegelijk kunnen we niet naast het aanstekelijke enthousiasme van veel nieuwe vakgenoten kijken. ‘Eén blik door de spleetlamp en ik wist: over tien jaar ben ik oogarts’, vertelt Thomas Overkempe in dit nummer. Hij en de al even gedreven Mark Rietbergen geven de aftrap voor onze nieuwe rubriek ‘jonge klaren’.

Aan ons, hun voorgangers en opleiders, om hen goed te begeleiden. Enerzijds door duidelijkheid te bieden, anderzijds door goed te luisteren. In wat voor omgeving kom jij tot je recht? Wil je fulltime of parttime werken? Wil je vooral patiënten zien, wil je je verder ontwikkelen richting onderzoek of beleid? Leef je op bij een moeilijke casus, gaat het je vooral om het patiëntencontact, wil je eigen baas worden? Het zijn allemaal belangrijke aspecten van het werk die pas na de opleiding in beeld komen. Het zijn de keuzes die volgen op je kennis en kunde, die je eigenlijke werk bepalen.

Laten we de juiste vragen stellen. En laten we ook het goede voorbeeld geven door sommige vragen niét te stellen. Want aan de basis van ons vak wordt niet getornd: wij dokters zijn er voor ál onze patiënten.

Dr. Nicole Naus,
hoofdredacteur De Oogarts