AFSCHEID TJEERD DE FABER

‘Als het vuurwerkverbod er niet komt, kan ik niet met pensioen’

  • 3 min.
  • in the spotlight
  • Portret

Tjeerd de Faber is oogarts sinds 1990. Nationaal is hij vooral bekend vanwege zijn onophoudelijke inzet voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. Internationaal kennen veel vakgenoten hem van zijn lezing Gorilla’s uit de mist. Zijn afscheidssymposium vindt plaats op vrijdag 1 juli 2022 in het Wereldmuseum te Rotterdam.

Portretfoto (kleur) Tjeerd de Faber

Gorilla’s uit de mist: vertel eens?

‘Dat was een lezing van een half uur die ik als bonus meenam als ik ergens was uitgenodigd om een voordracht te houden. Ik ging in de jaren negentig vaak mee met de dierenarts van Diergaarde Blijdorp als er iets met de ogen van de dieren was. Daar heb ik in de loop der jaren een stuk of dertig diersoorten geopereerd aan uiteenlopende oogaandoeningen. Gorilla’s hielp ik bijvoorbeeld van hun staar af. Over deze werkzaamheden heb ik toen een lezing opgesteld met de titel Gorilla’s uit de mist. Die bood ik dan aan als extraatje. En altijd als ik jaren daarna ergens kwam, herinnerde men mij zich vooral van mijn verhaal over mijn werk in de dierentuin.’

Wij kennen u met name van het Vuurwerkmanifest, dat is ondertekend door ruim 700.000 particulieren en meer dan 1.300 organisaties. Is dit het belangrijkste in uw carrière geweest?

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?