Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Jan Keunen

  • Nieuws
  • Voor u geselecteerd

Locoburgemeester van Nijmegen Harriët Tiemens ­verraste prof. dr. Jan Keunen na afloop van zijn afscheidscollege op 4 juni 2021 met een koninklijke onderscheiding.

In verband met de coronamaatregelen speldde zijn zoon (zie foto) de versierselen op die horen bij een Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens het symposium voorafgaand aan zijn afscheidsrede hielden zes gastsprekers voordrachten, onder wie prinses Margriet. Zij sprak vanuit haar rol als beschermvrouwe van VISION 2020 Netherlands. Keunen is sinds 2003 voorzitter van de projectgroep van dit initiatief van de World Health Organization.

Keunen, die in 2005 werd benoemd tot hoogleraar Oogheelkunde en afdelingshoofd Oogheelkunde bij het Radboudumc, ging in de patiëntenzorg voorop in het implementeren van innovaties, onder andere op het gebied van laserchirurgie bij patiënten met netvliesafwijkingen door diabetes. Tevens speelde hij in het onderzoek een sterk faciliterende rol, waardoor onderzoekers tot grote hoogte konden stijgen.
In het onderwijs toonde hij zich een bevlogen docent. Hierbij ging het niet alleen om medisch-technisch handelen, maar ook om de menselijk kant van de patiëntenzorg. Keunen is verder voorvechter van een vuurwerkverbod en medeoprichter van het Landelijk Vuurwerkmanifest.