Casus: corneadystrofie?

  • 2 min.
  • Casus

In het meest recente nummer van De Oogarts legden wij u een casus voor van een 14-jarig meisje dat zich presenteerde met wazig zicht sinds ongeveer twee jaar. De klachten zijn destijds ontstaan na een adenovirus keratitis ODS.

Foto (kleur) oog casus

CASUS:

Een 14-jarig meisje presenteert zich met wazig zicht sinds ongeveer twee jaar. De klachten zijn destijds ontstaan na een adenovirus keratitis ODS (elders met kweek bevestigd). Algemene voorgeschiedenis: atopische constitutie met eczeem, hooikoorts, allergieën voor pollen, huisstofmijt, katten. Familie-anamnese: geen bijzonderheden. Medicatie: carbomeer ooggel 4 dd ODS.

ONDERZOEK:

Visus met correctie OD: 0.7, OS 0.8. Bij spleetlamponderzoek wordt een corneale epitheliopathie OD>OS gezien, met OD een centraal vortex patroon van opaak epitheel, beiderzijds vaatingroei superior met oppervlakkige infiltraatjes OD>OS (afbeeldingen 1 en 2). De ooglidranden zijn iets rood met teleangiëctasieën, de bulbi mild geïnjiceerd (afbeelding 3). Verder zijn op de huid op de wangen en het voorhoofd papels en pustels zichtbaar, en de huid wordt erg rood bij overgang van warm naar koud.

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?