Gras van de buren

  • 1 min.
  • Woord vooraf
Portret (kleur) dr. Nicole Naus
Beeld: Etienne Oldeman Fotografie

Als opleider van jonge oogartsen zit ik vaak met de vraag: hoe kunnen we de jonge artsen enthousiasmeren voor het vak oogheelkunde? Dit lijkt namelijk steeds moeilijker te worden. De jonge oogartsen zitten soms thuis met een burn-out, gaan met sabbatical, besluiten minder dagen te gaan werken of kiezen toch voor een carrière buiten het ziekenhuis. Als opleider kan ik daar heel erg mee zitten en blijf ik me maar afvragen waar dat nou aan ligt.

Ik herinner me dat toen ik de geneeskundeopleiding begon, het voor mij aanvoelde als een warm bad. Ik wilde alles leren en alles zien. Het was heus wel hard werken, maar ik peinsde er niet over om te stoppen. Bij de jonge oogartsen die ik opleid zie ik wel datzelfde vuur en diezelfde motivatie als ik toen had, maar ergens lijkt er een blokkade te zijn die hen doet besluiten om (tijdelijk) te stoppen. En hoewel er de afgelopen 20 à 30 jaar natuurlijk veel is veranderd, is ons werk in de kern nog hetzelfde: je gaat naar je werk, ziet je patiënten, doet je administratie, enzovoort. Maar misschien is dat het nou juist, dat de werkomstandigheden van artsen niet zodanig veranderd zijn, terwijl de arbeidsomstandigheden bij andere banen wel anders zijn geworden, met onder andere meer thuiswerken, meer flexibiliteit en vaste contracten. Is het gras dan misschien groener geworden bij onze buren buiten de zorg?

Het is in ieder geval niet makkelijk om een oplossing te vinden om de uitval van jonge oogartsen te voorkomen. Het vernieuwde opleidingsplan moet de jonge aios meer keuzeruimte geven, maar in de praktijk zie ik dat de ruimte ze soms nog meer zoekende maakt. Het blijft een lastig onderwerp en het is belangrijk dat jonge artsen hun stem laten horen en vertellen wat maakt dat ze hun draai niet kunnen vinden. Om de jonge artsen bij ons te houden en de zorgcapaciteit op peil te houden is er snel actie nodig.

Tot slot is het u misschien opgevallen dat dit tijdschriftnummer niet in plastic is verpakt. We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om een duurzaam alternatief te vinden en zijn nu met een pilot begonnen!

Dr. Nicole Naus,
hoofdredacteur De Oogarts