Waar zijn alle mensen?

  • 1 min.
  • Voorwoord
  • Woord vooraf
Portretfoto (kleur) Nicole Naus

Wat was het fijn, een fysiek NOG-congres! Heerlijk om weer bij te praten met collega’s en van gedachten te wisselen. Want ondanks de interessante lezingen en cursussen is het contact toch wel waar ik vooral voor kom. Onder het genot van een hapje en drankje ontstaan de beste ideeën. Helaas heb ik wel een aantal mensen gemist en de zalen waren soms behoorlijk leeg. Zo’n hybride vorm maakt het NOG-congres wel anders dan voorheen. Het voordeel is natuurlijk dat sommigen, die het congres anders helemaal niet hadden kunnen bijwonen, er nu toch digitaal bij kunnen zijn. Maar aan de andere kant is het ook wel jammer om met een halve bezetting te zijn.

Die halve bezetting lijkt een thema te zijn dat de laatste tijd overal speelt; ook op mijn afdeling. Er heerst een soort ‘Schipholsfeer’ en er is geen TOA of doktersassistent te krijgen. We zijn nu ook helaas zover dat sommige spreekuren niet meer door kunnen gaan. En van de ontwikkelingen rondom JZOJP en nieuwe AI-technieken kunnen we in de academische zorg niet direct de vruchten plukken. Met de specialistische zorgvragen is er maar weinig dat je direct uit kunt besteden en AI is vaak gericht op het screenen van relatief gezonde mensen, om de eerste en tweede lijn te ondersteunen. Bovendien staan veel AI-toepassingen nog in de kinderschoenen.

Dat de vergrijzing rond 2040 pas een hoogtepunt bereikt, baart me zorgen. Overal lees en hoor ik over de verontrustende verwachtingen voor de toekomst van de zorg. We hebben meer zorgverleners nodig, maar het probleem is dat nieuw personeel opleiden niet lukt vanwege het personeelstekort.
We hebben onze handen al vol. Misschien is het tijd voor een masterplan om de zorg efficiënter, aantrekkelijker en beter passend te maken voor de huidige populatie patiënten. Dit doen we door kritisch te kijken naar onze zorgprocessen, de implementatie van JZOJP en AI en te blijven hopen dat de huidige innovaties op deze gebieden succesvol en vervolgens snel opschaalbaar zijn. Ik ben een optimistisch mens.