KUNST ALS SPIEGEL VAN ZIEKTE

Hoe oogaandoeningen het werk van grote kunstenaars beïnvloedden

  • 3 min.
  • Op de boekenplank

In de negentiende en twintigste eeuw was de oogheelkundige zorg nog zeer beperkt. En dat is terug te zien in de kunst van die tijd. Kunstenaars die last kregen van een oogaandoening pasten hun stijl aan of gebruikten hun oogaandoening als thema voor hun werken. Vlaamse oogarts dr. Frank Goes verdiepte zich in de verhouding tussen oogziekten en kunstwerken. Hij schreef het boek Door het oog van de kunstenaar.

Portretfoto (kleur) Goes Frank
Beeld: Jerry de Brie

In zijn boek beschrijft Goes voorbeelden van kunstenaars waarvan de stijl is beïnvloed door een oogaandoening. Hij legt verbanden tussen kunstwerken en kleurenzichtstoornissen, cataract, glaucoom, glas vochtaandoeningen en netvliesziekten.
Het bekendste werk dat is beïnvloed door een kleurenzichtstoornis is volgens Goes dat van Claude Monet (1840-1926). ‘Hij had leeftijdsgebonden geelbruine nucleaire cataract waardoor hij uiteindelijk geen blauwtinten meer kon waarnemen, met als gevolg een overwicht aan oranje en rood in zijn werk.’ De veranderingen veroorzaakt door de lenstroebeling heeft hij geconserveerd in de beroemde reeks over de Japanse brug. ‘Na zijn staaroperatie zag hij beter, maar was hij heel ongelukkig, omdat hij de kleuren naar zijn idee niet meer normaal kon zien.’

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?