Kleine veranderingen, grote impact

  • 1 min.
  • Voorwoord
  • Woord vooraf

Waar kinderoogheelkunde soms nog wel eens gezien wordt als een ‘stoffig’ vakgebied – waar men het wiel al lange tijd geleden heeft uitgevonden – zie ik het zelf eerder als roerig. Omdat het specialisme zo verweven is met de kindergeneeskunde, kunnen kleine veranderingen binnen de kindergeneeskunde grote impact hebben op de kinderoogheelkunde.

Zo hoorde ik onlangs dat de leeftijdsgrens waarop we een prematuur actief behandelen mogelijk verder omlaaggaat naar 23 weken. Op dit moment is dit 24 weken en in mijn opleidingstijd was dit nog 25 weken. We moeten de verschuiving van zorg die het verlagen van de leeftijdsgrens teweegbrengt niet onderschatten. Kinderartsen en kinderoogartsen krijgen te maken met een grotere productielast. Zo neemt het aantal te behandelen kinderen toe en worden behandelingen complexer
– iets dat grote impact kan hebben op het dagelijks reilen en zeilen van kinderoogartsen. Bovendien is het aantal kinderoogartsen in Nederland niet heel groot, waardoor de druk op deze artsen zal toenemen. Besluiten elders kunnen dus een groot effect hebben op de patiëntpopulatie in de kinderoogheelkunde. Wat dat betreft vaart de kleine boot van de kinderoogheelkunde als het ware op de grote zee van de kindergeneeskunde. Best roerig dus!

Dit nummer van De Oogarts staat grotendeels in het teken van kinderoogheelkunde. En dat reikt verder dan alleen de neonatologie, waar prof. dr. Nicoline Schalij-Delfos en dr. Frank Kerkhoff en zijn team over aan het woord komen. Zo vertellen prof. dr. Huib Simonsz en Annelies Bruinenberg over de opzet van hun Vroege Bril Studie, waarin zij onderzoeken of een bril bij een 1-jarig kind amblyopie kan voorkomen. Daarnaast belichten prof. dr. Annette Moll, Machteld Bosscha en Elke Kraal-Biezen de stand van zaken rondom diagnostiek, screening en behandeling van retinoblastoom. Verder komen meer collega’s uit de Nederlandse kinderoogheelkunde aan het woord over onder andere cataract, strabisme, uveïtis en corneaproblematiek bij kinderen.

Naast deze kinderoogheelkundige topics komt de nieuwe NOG-voorzitter Marit Maatman aan het woord over enkele belangrijke actuele dossiers en de cruciale rol die communicatie en onderlinge afstemming daarbij spelen. Heel veel succes, Marit!