De oogarts van morgen

  • 1 min.
  • Voorwoord
  • Woord vooraf

Binnen de oogheelkunde – waar we continu werken met vernieuwende apparatuur, producten en medicatie – gaan innovaties soms razendsnel. Ook ontwikkelingen in chirurgische technieken zoals voor corneatransplantaties hebben de laatste vijftien jaar een enorme vlucht genomen. Waar innovatie soms wel eens wordt geschuwd, omdat er ‘weer iets extra’s’ aankomt en we weer van alles ‘moeten’, komen we zonder innovaties uiteraard nooit een stap verder.

Dit thematische nummer over ‘innovatie en efficiëntie’ besteedt onder meer aandacht aan nieuwe ontwikkelingen die de werkdruk kunnen verlichten. Zo lichten NOG-directeur Corina Moerland en oogarts Anthony Raijmakers toe hoe de registratielast bij cataractoperaties kan worden verminderd door gegevens uit epd’s automatisch in een centrale database te verzamelen. Daarnaast geven Ype Henry en dr. Mor Dickman vanuit Europees en historisch perspectief hun visies op kwaliteitsregistratie.

Innovatief, efficiënt én duurzaam zijn de initiatieven van dr. Redmer van Leeuwen en Sjoerd Elferink om afval en CO2-uitstoot in de oogheelkunde te reduceren. Belangrijke initiatieven die we allemaal zouden moeten omarmen om de schadelijke effecten van klimaatverandering tegen te gaan. De collega’s die in dit nummer centraal staan, zijn wat mij betreft hét voorbeeld van innovatie. Waar we misschien gewend zijn dat innovatie doorgaans vanuit de academie komt, wordt in dit nummer duidelijk dat innovators in diverse klinieken en centra werken. Kijk bijvoorbeeld naar het artikel over taakherschikking als oplossing voor de wachtlijstenproblematiek. Daarin lichten oogartsen uit verschillende delen van het land regionale initiatieven voor netwerkzorg toe. Deze koplopers en dit soort initiatieven weten ons vak naar een hoger niveau te tillen.

Niet in de laatste plaats lichten dr. Hans Lemij en prof. dr. Caroline Klaver toekomstige toepassingsmogelijkheden van artificiële intelligentie in ons vakgebied toe en worden daarnaast de historische innovaties van Jan Pameijer beschreven. Ten slotte gaan prof. dr. Henny Beckers, Leonie van der Geest en dr. Steffi Rombouts in op de aanstaande hervorming van de toetsingssystematiek van de opleiding – een belangrijke stap voor de oogarts van morgen.

We sluiten 2020 af als een heel leerzaam jaar, waarbij we mogen vaststellen dat de gezondheidszorg flexibeler is dan we misschien voor mogelijk hadden gehouden. Dat geeft vertrouwen voor 2021!