Ingewikkelde puzzel

  • 1 min.
  • Voorwoord
  • Woord vooraf

COVID-19 zorgt voor grote uitdagingen voor de wachtkamercapaciteit van alle ziekenhuizen, klinieken en centra die oogheelkundige zorg leveren. Ik verwacht niet dat we dit op korte termijn volledig kunnen oplossen. Alternatieve oplossingen zijn het spreiden van patiënten over de dag, patiënten of begeleiders buiten de locaties laten wachten en avondspreekuren. Daarnaast maken de strikte triage en zorgen op de werkvloer over het besmettingsrisico de dagelijkse werkzaamheden er niet makkelijker op. Toch zie ik ook mooie dingen ontstaan. Zo heeft de situatie tot een hechter team geleid. Onze teamvergaderingen die voorheen maandelijks plaatsvonden, deden we sinds de COVID-19-uitbraak enige tijd dagelijks en nu twee keer per week. Verder inventariseren we in regionale online vergaderingen hoe het in verschillende centra gaat en bespreken we hoe we elkaar uit de brand kunnen helpen. De belangeloosheid hierbij is prachtig om te zien.

In dit tweede nummer van De Oogarts – dat in het teken staat van oogheelkunde en infecties, met veel aandacht voor COVID-19 – is onder andere te lezen hoe het oogartsen uit andere regio’s in deze onstuimige tijd vergaat. Dat het NOG landelijk een belangrijke rol in de informatievoorziening over COVID-19 speelt, wordt toegelicht door NOG-voorzitter prof. dr. Jeroen Klevering. Verder gaat hoogleraar Zorggerelateerde infecties prof. dr. Margreet Vos in op de betekenis van RIVM-richtlijnen voor de oogheelkundige zorg. Daarnaast geeft oogarts dr. Robert Wisse zijn visie op het inzetten van optometristen en zorg op afstand. Volgens hem oplossingen waar we blijvend van kunnen profiteren.

De reacties op het eerste nummer waren lovend en ook de LinkedIn-pagina en website van De Oogarts weten vele collega’s te vinden. Als redactieraad proberen we zoveel mogelijk in te spelen op uw wensen en voorkeuren. Blijf reacties en suggesties voor onderwerpen daarom mailen naar redactie@deoogarts.nl.