Oogheelkunde nog meer op de kaart zetten

  • 1 min.
  • Voorwoord
  • Woord vooraf

Oogheelkunde is een prachtig vak dat raakt aan vele andere specialismen. Toch wordt de oogarts helaas nog vaak geasso­cieerd met enkel staaroperaties en diabetescontroles – dit is uiteraard slechts een deel van wat ons vak te bieden heeft. Toen ik tijdens de opleiding voor de allereerste keer door een spleetlamp naar de iris keek, was ik daar ontzettend door gefascineerd. Het duurde niet lang voordat ik ervan overtuigd was dat het oog een van de mooiste organen van het mense­lijk lichaam is.

Met dit nieuwe tijdschrift, dat dit jaar vier keer zal verschijnen, willen we de veelzijdigheid van de oogheelkunde meer uit­ dragen. We mogen namelijk trots zijn op ons vak en iedereen die zijn steentje aan oogheelkundige zorg bijdraagt. Aan­ gezien ook andere zorgverleners, zoals TOA’s, optometristen, orthoptisten, opticiens, specialistisch verpleegkundigen en doktersassistenten een belangrijke rol spelen, zal het tijd­ schrift ook voor hen – online – toegankelijk zijn. Om de artikelen online te lezen, kunnen zij (net als alle oogartsen) hier kosteloos een inlogaccount aanmaken.

Deze hectische tijd door COVID­-19 vraagt om flexibiliteit en samenwerking. Er zijn extra voorzorgsmaatregelen en wat we vandaag afspreken, kan morgen weer achterhaald zijn. Het vraagt om veel bijsturing, maar voorop staat dat de zorg voor patiënten niet stil mag staan. Ondanks dat een groot deel van de gebruikelijke oogzorg is afgeschaald, gaat acute oogzorg gewoon door. Dit eerste nummer van De Oogarts staat deels in het teken van traumatologie van oog en oogkas. Naast enkele algemene oogheelkundige onderwerpen komen orbitafracturen, oogletsel door vuurwerk en transplantatie van hoornvliesstamcellen aan bod. Ook wordt de samenwerking tussen oogarts en MKA­-chirurg en tussen oogarts en SEH­-arts belicht.

De Oogarts is een podium voor alle collega’s in het land. Daarom roept de redactieraad u op om ideeën voor onder­ werpen aan te dragen. Op deze manier realiseren we een soort kruisbestuiving waarin we elkaar kunnen inspireren en bewegen. Suggesties kunt u mailen naar redactie@deoogarts.nl.

Tot slot hoop ik dat dit eerste nummer ook uw nieuwsgierig­heid wekt naar nummers die dit jaar zullen volgen. Laten we samen de oogheelkunde nog meer op de kaart zetten!