CORNEA-ONDERZOEK

‘Oogwrijven alléén verergert keratoconus niet’

  • 4 min.
  • Onderzoek

Een experiment met varkensogen en een speciaal ontworpen oogwrijfmachine levert interessante data op over oogwrijven en keratoconus. Uit deze studie bleek dat intensief oogwrijven de cornea niet aantast. Zwitserse oogchirurg en klinisch onderzoeker prof. dr. Farhad Hafezi geeft uitleg.

Foto (kleur) bouwer oogwrijfmachine, Emilio Torres-Netto en Farhad Hafezi
Links de stoombootreparateur die de oogwrijfmachine bouwde, in het midden onderzoeker dr. Emilio Torres-Netto en rechts prof. dr. Farhad Hafezi.

De urgentie om meer over het risico op keratoconus te weten te komen is groot, schrijven Hafezi en zijn collega-onderzoekers in hun publicatie.1 Onderzoek laat zien dat keratoconus vaker voorkomt dan vroeger – bijvoorbeeld in de jaren tachtig – werd gedacht.2,3 Mogelijk wordt de afwijking aan de cornea vaker gesignaleerd dankzij fijngevoeligere diagnostiek en omdat in steeds meer regio’s accurate data wordt verzameld. Anderzijds gebruiken we computers en smartphones steeds vaker, met als waarschijnlijk gevolg vaker droge ogen, en daardoor mogelijk ook vaker oogwrijven.4

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?