UPDATE FEDERATIE EN COÖPERATIE VGZ

FMS en VGZ over knelpunten bij uitbreiding van JZOJP-initiatieven

  • 4 min.
  • Katern JZOJP

Zorgbreed ontstaan er steeds meer initiatieven om de groeiende zorgvraag aan te kunnen. Cas Ceulen van Coöperatie VGZ hoopt dat deze initiatieven snel opgeschaald kunnen worden. De vergoeding van samenwerking tussen verschillende zorgdomeinen, de casemixverzwaring en de uitwisseling van patiëntgegevens zijn nog belangrijke vraagstukken bij het uitbreiden van lokale initiatieven, benadrukt Eline Schiks van de Federatie Medisch Specialisten.

Portretfoto (kleur) E.T.M. Schiks en C. Ceulen
Beeld: Jan Willem Houweling

Ceulen en Schiks houden zich allebei vanuit hun eigen organisatie bezig met Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP) en passende zorg. Voor senior beleidsadviseur Schiks behelst dat met name het faciliteren en ondersteunen van wetenschappelijke verenigingen en medische specialisten bij deze beweging. Voor de oogheelkunde hebben Schiks en haar collega het NOG, de OVN en de Oogvereniging ondersteund bij landelijke gesprekken over de randvoorwaarden voor het opschalen van het JZOJP.

Goede initiatieven stimuleren

Coöperatie VGZ stimuleert zorgvernieuwende initiatieven op het vlak van zinnige zorg en JZOJP met name door zorgaanbieders te belonen en hen van elkaar te laten leren. Dat doen zij door middel van de contractering, maar ook met een jaarlijkse award, vertelt chief health officer Cas Ceulen. ‘Met onze Samen Voorop Award stimuleren we zorgaanbieders en hun slimme oplossingen die bijdragen aan een gezonder Nederland en toekomstbestendige zorg. Belangrijk is dat de slimme oplo

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?