Stof tot nadenken

  • 1 min.
  • Voorwoord
  • Woord vooraf
Portretfoto (kleur) Nicole Naus

Wat kan er tussen twee tijdschriftnummers veel gebeuren. Zaten we eerst nog midden in de COVID-pandemie, lezen we nu dagelijks over een oorlog op Europees grondgebied. Wat verschrikkelijk voor de Oekraïners en niet te vergeten onze collega-oogartsen in Oekraïne. Ik heb me al vaak afgevraagd: hoe zou het gaan in de oogklinieken in Oekraïne? In hoeverre kunnen zij hun zorg nog leveren? En wordt er geschoven met artsen, net zoals wij dat deden in COVID-tijd? Oogarts Tanya Lushchyk (Oogziekenhuis Rotterdam) kon veel van deze vragen beantwoorden in een interview voor De Oogarts. Ze is geboren in Oekraïne en heeft aan de Medische Universiteit in Kiev gestudeerd totdat ze naar Rotterdam vertrok om daar haar opleiding tot oogarts af te ronden. Het interview op de website van De Oogarts is zeker het lezen waard: www.deoogarts.nl/oekraine.

En hoe onwennig het ook is, hier in Nederland gaat alles gewoon door. We hebben een NOG-jubileum op de planning staan en binnen de zorg zijn er tal van zaken die ons bezighouden. In het katern ‘NOG 130 jaar’ in dit nummer gaan vier aios en drie ervaren oogartsen dieper in op onderwerpen die zij van belang vinden voor de oogzorg van morgen. Denk hierbij aan financiering van zorg, balans werk-privé, invulling van de opleiding, juiste zorg op de juiste plek en technologische ontwikkelingen. Interessant om te zien hoe collega’s op verschillende manieren nadenken over wat er de aankomende jaren nodig is om goede zorg te blijven leveren.

Ook interessant in dit nummer is het interview met dr. Nic Reus over de DBC’s. De redactieraad van De Oogarts vond het belangrijk om eens aandacht aan dit lastige onderwerp te besteden. Het meest opmerkelijke vind ik dat alle oogartsen in Nics onderzoek – naar praktijkvariatie bij nastaarbehandelingen – aangaven ervan overtuigd te zijn dat zij de patiënt optimaal behandelden. En dat terwijl het aantal nastaarbehandelingen enorm verschilde: van 1 op de 100 tot 1 op de 6 patiënten. Ongelooflijk! Zouden we als oogartsen dan echt zo verschillend geïnstrueerd zijn? Deze issue laat weer zien dat de oogheelkundige zorg volop in beweging is en dat er genoeg stof tot nadenken is.